Uw huisdier kan voor verschillende redenen bij de trimsalon komen. Dit kan zijn om gewassen en gedroogd te worden, uitgeborsteld, een volledige behandeling of voor het knippen van de nagels. 

Bij Trimsalon ’t Leeuwtje kunt u voor alle mogelijke verzorging te recht voor uw huisdier. Op deze pagina leg ik u uit wat er allemaal in de trimsalon kan.

– Wassen
– Drogen
– Kammen en borstelen
– Ontklitten
– Ontwollen
– Plukken
– Scheren
– Knippen
– Overige verzorging

Wassen

De huid en vacht wordt gereinigd met een shampoo die precies inspeelt op de vacht van uw dier. Eventuele huid en vachtproblemen komen tijdens het wassen ook naar boven. Mocht u hier van op de hoogte zijn, meldt dit mij. In dit geval kan ik een passende shampoo gebruiken om de huid te kalmeren of de vacht te voeden voor herstel.

In de trimsalon worden de verzorgingsproducten van Jean Peau gebruikt. Jean Peau heeft meerdere shampoo’s in het assortiment. Ik heb een deel van dit assortiment standaard in de trimsalon. Niet altijd heb ik dit assortiment voor de verkoop, maar dat kan ik altijd bestellen. Mocht het direct nodig zijn, zoeken we samen een passende oplossing.

Tijdens het wassen, is de eerste wasbeurt om schoon te wassen. Dit betekent dat al het vuil en vet uit de vacht gewassen wordt. De shampoo doet op dit moment niets anders dan schoonmaken. Soms is het nodig om dit een tweede keer te herhalen.
Dan begint het verzorgende deel van de wasbeurt. De shampoo die het beste bij de huid en vacht van uw dier past wordt hiervoor gebruikt. Dit kan een shampoo zijn die de witte vacht weer goed wit maakt, of om een stugge vacht weer stug te maken en te houden. Deze wasbeurt wordt de shampoo echt gebruikt waar hij voor gemaakt is.
Na de verzorgende wasbeurt volgt vaak een conditioner. Ook deze wordt uitgekozen aan de hand van de vacht van u hond. Niet altijd wordt er een conditioner gebruikt, dit is per vachtsoort afhankelijk.


Drogen

Na het wassen wordt de vacht afgeblazen met een waterblazer. Dit is een omgekeerde stofzuiger. Hij blaast dus het overtollige water uit de vacht. Bij bepaalde vachten is dit het belangrijkste proces, dat staat onder het kopje ontwollen. 
Sommige honden vinden de waterblazer niet fijn. Dan heb ik in de trimsalon een staande föhn. Sommige honden de tafel heel spannend in combinatie met de waterblazer of föhn. Dan wil het wel eens zijn dat ik ze even in de bensh zet met de föhn op de bensh. In de toekomst komt er een droogcabine voor huisdieren in de trimsalon.

Soms vinden honden de kracht van de waterblazer niet fijn, dan kies ik er voor om te kijken of het lukt als de waterblazer zachter ingesteld is. Ik heb er bewust voor gekozen om een regelbare waterblazer aan te schaffen, zo kunnen alle honden er op hun gemak aan wennen.

Ik droog de vacht volledig. Ieder plekje zal droog zijn om zo ook het beste resultaat neer te kunnen zetten.


Kammen en borstelen

Na het drogen gaan ik uw huisdier kammen en borstelen. Ook dit is weer per vacht verschillend, en ook verschilt dit met de borstels en kammen. Door het drogen draait op sommige plekken de vacht in elkaar, of zitten er in de vacht kleine wolpluisjes die ik er tijdens het kammen en borstelen uit haal.

Voordat ik verder ga met de trimbehandeling en de vacht ga inkorten waar nodig is kam en borstel ik uw gehele huisdier uit. Honden met veel onderwol, ontwol ik na het blazen ook hier nog een keer.
Zo halen we zo veel mogelijk losse onderwol uit de hond.


Ontklitten

Soms kan ik de vacht nog redden als er klitten in zitten. Dit doe ik door stukje voor stukje te borstelen en te kammen. Waar nodig snij ik de klit door. 

Ik ga niet ontklitten bij honden die vervild zijn! 

Dit is eigenlijk een vacht die al zo ver in de klit zit dat er helaas vaak maar één manier is, en dit is scheren. Hierna borstelen en opnieuw opbouwen naar lengte is dan de enige optie. Ontklitten is zeer intensief, voor ons als trimmers, maar ook zeker voor uw huisdier. Ik zal er dan ook niet altijd voor kiezen om te gaan ontklitten, soms is scheren voor uw huisdier het beste. Ik kies niet voor mijzelf, ik kies het beste voor uw huisdier! Het welzijn van hem of haar staat bij mij hoog in het vaandel.

Ontwollen

Heel veel honden hebben een ontwol vacht. Dit is een stugge bovenvacht met een ondervacht die zo zacht kan zijn als wol. 
Door een juiste keuze aan shampoo, veel wassen en spoelen word de vacht schoongewassen en wordt de losse onderwol los geweekt. 

Na het wassen gaan we over in het drogen. Door de waterblazer te gebruiken wordt alle losse onderwol uit de vacht geblazen. 

Nadat de vacht helemaal gedroogd is, is de meeste onderwol er uit. Door nogmaals de vacht door te borstelen help ik het laatste stukje ook uit de vacht te krijgen. 


Plukken

Ruwharige honden verharen ook. Deze vachten verharen alleen net even wat anders. Dit haar zal niet uit zichzelf loslaten.
Deze ruwharige vachten worden met de hand geplukt. Ik haal dan met de hand de oude vacht eruit. Hierdoor behoudt de vacht zijn kleur en structuur.
Er hebben 2 soorten plukvachten.

De stripvacht en de plukvacht.


Kiest u voor een stripvacht zal de vacht het hele jaar door er netjes en verzorgd uitzien. We halen dan eigenlijk alleen de lange plukken uit de vacht. Een interval van 12 tot 16 weken is dan noodzakelijk. Zit hier langer tussen zal het bijna onmogelijk worden om een stripvacht te laten staan. Dan zullen we helaas over moeten naar plukken.
Kiest u voor plukken, zullen we één keer in de zoveel maanden de vacht weg moeten plukken tot de onderwol. De voorkeur ligt in mijn trimsalon op een stripvacht.

Scheren


Heel veel wordt er eigenlijk in een trimsalon ingekort doormiddel van scheren.

Waarom?

Omdat het voor het dier minder belastend is. Door te scheren halen we de overtollige vacht en snel en makkelijk van af. Na het scheren zal toch alles worden bijgewerkt en na gewerkt. Scheerstreepjes worden onzichtbaar gemaakt omdat het na gewerkt wordt.
Ik werk met diverse scheerkoppen en tondeuses. Zo heb is er een scheerkop die bijna chirurgisch kaal scheert maar ook een scheerkop die 16 mm haar op de huid laat staan. Ook maak ik gebruik van opzetkammen waardoor bijna alle gewenste lengtes kunnen, dit kan oplopen tot 5 cm!

Knippen


Knippen, inkorten en uitdunnen zijn termen die wij gebruiken bij het inkorten van de vacht. Per vachtsoort zit er verschil in de techniek die er toegepast wordt. 

Knippen:
Het inkorten van de vacht met een rechte of een gebogen schaar. Deze techniek wordt veel gebruikt bij honden met een kroeshaarvacht. Kroeshaarvachten zijn de vachten die we veel zien bij de Poedels, Doodles en de Waterhonden.

Inkorten:
Bij inkorten heb ik het over het knippen van de vacht op een natuurlijke manier. Hier gebruik ik over het algemeen geen rechte schaar voor omdat dit altijd zichtbaar is. Bij het inkorten gebruik ik zogenoemde effileerscharen. Door het gebruik van een effileerschaar kan ik de vacht zo knippen dat deze natuurlijk valt en dat er bijna niet te zien is dat er geknipt is in de vacht. Er worden hier ook verschillende scharen voor gebruikt.

Uitdunnen:
Voor het uitdunnen gebruik ik een andere soort effileerschaar. Deze geeft niet het zelfde effect als de scharen die ik voor het inkorten gebruik. Met uitdunnen haal ik echt knipjes haar weg waar het haar te dik en te vol is. Ook nu gebeurd dit dus op een manier waardoor het natuurlijk oogt en niet over duidelijk te zien is dat het geknipt is.


Overige verzorging


Nagels knippen
Bij tussenbeurten en volledige behandelingen zit nagels knippen in de prijs er bij in. Er wordt gekeken hoeveel er van de nagel af kan. 
Tussendoor een keer nagels knippen? 
Voor vaste klanten is dit gratis! 

Anaalklieren controleren
In de trimsalon wordt gekeken of de anaalklieren overvol zijn. Ik heb er bewust voor gekozen om ze niet standaard te legen, dit omdat het vaak vanzelf door de ontlasting geleegd wordt. Soms zijn er problemen met de anaalklieren. Dit hoor ik graag, zodat ik dit kan noteren en dat dit standaard gedaan wordt. 

Oren reinigen
Soms is het nodig om oren schoon te maken. Dan kies ik er voor om met een reiniger van Jean Peau het oor schoon te maken. Afhankelijk wat er aan de hand is zal ik hem daarna behandelen met een creme, om het oor weer tot rust te brengen.
Beide producten zijn bij mij in de trimsalon standaard op voorraad.

Gebit reinigen
Door middel van een ultrasoon tandenborstel en een tandenkrabber is de eerste aanslag en tandsteen nog weg te halen. Er zitten een aantal voordelen aan, maar de grootste is toch wel dat het dier niet onder narcose moet. 
Als het gebit dusdanig is, dat het voor mij niet meer te reinigen valt, stuur ik u door naar een dierenarts.