In de maand van het gebit besteden we extra aandacht aan het gebit. Zo kunnen dieren ook last hebben van het gebit zonder dat wij daar erg in hebben.

Zo hebben honden vaak een ijzersterk gebit zonder al te veel problemen. Toch zie ik veel gebitsafwijkingen en problemen waar ze last van kunnen hebben. In deze blog neem ik u mee in een aantal voorbeelden.

Persisterende melktanden
Dit zijn de melktanden die blijven zitten tijdens het wisselen. Het volwassen gebit komt door, en drukt helaas niet altijd alle melktanden er uit. Dit kan opzich nog geen kwaad, als de melktanden maar wat aan de losse kant zitten. Dan kan de eigenaar, als deze dat durft, de er wiebelend proberen uit te halen.
Vaak zien we dat de hoektanden blijven staan, als deze melk hoektanden verkeerd blijven staan, kan dat de doorbraak van de volwassen hoektand in de weg zitten, en soms zo erg dat deze verkeerd staat en in de bovenkaak kan gaan prikken. Dit is pijnlijk en zal moeten worden behandeld.
Pups kunnen al beginnen te wisselen vanaf 3 maanden leeftijd. In de trimsalon kijk ik hier bij pups altijd extra naar, zodat ik u snel kan adviseren en hopelijk er geen blijvende schade over blijft.

Afgesleten tanden
Tanden slijten ook af. Dit kan door veel spelen met een bal of stokken zo gebeuren. Dit is nog geen probleem, dit wordt wel een probleem als de pulpaholte open komt te liggen. Dit is de benaming voor het zenuwkanaal. Dan kan dit echt zeer gaan doen, en bacteriën kunnen zich daarin gaan nestelen. Vaak zien we dan ook een tand die verkleurt. Dit is eigenlijk altijd werk voor de dierenarts.

Gingivitis
Ontsteking van het tandvlees. Veelal komt dit door ophoping van tandplak wat tandsteen wordt. Tandplak is voor u nog te verwijderen, tandsteen wordt wel een ander verhaal. In de trimsalon kan ik beginnend tandsteen nog verwijderen. Hierdoor zal de gingivitis ook minder worden en in sommige gevallen helemaal verdwijnen. Als dit echter te erg is, zal ik u doorsturen naar de dierenarts.

Gingivitis bij Honden. Hier ziet u een klein rood randje boven de tand, in het tandvlees. Dit is beginnende gingivitis.
Gingivitis bij Honden. Hier ziet u een klein rood randje boven de tand, in het tandvlees. Dit is beginnende gingivitis.

Categories:

Tags:

Comments are closed